Sve što trebate znati o energetskoj obnovi stambenih zgrada 2016.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je u ponedjeljak, 17. listopada 2016. godine novi poziv na dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada koji će omogućiti vlasnicima stanova da  svoje zgrade u cijelosti obnove i to tako da se putem upravitelja,  prijave na ovaj Poziv te pokušaju ostvariti sufinanciranje u iznosu od 60 % vrijednosti radova i stručnog nadzora nad izvođenjem radova.

Mnogi su ovaj javni poziv dugo čekali kako bi iskoristili priliku te uz visoko sufinanciranje obnovili zgradu u energetskom smislu, ali i vizualno jer se tom prilikom uređuje i fasada te zamjenjuju prozori novima kod kojih su toplinski gubitci značajno manji.

Potpuno odobravam sufinanciranje radova na energetskoj obnovi, ne samo zbog toga što se povlače novci iz EU fondova, nego i zbog toga što je to u potpunosti ekonomski opravdano, a podiže i razinu zaposlenosti u građevinskom sektoru koji godinama nema dovoljno posla.

Dobro je i što su uvjeti koje moraju ispuniti pojedini građevinski elementi ili oprema za grijanje nakon zamjene visoko postavljeni, jer i oni moraju osigurati ekonomičnost cijelog procesa kroz dugi niz godina korištenja.

Kao osoba koja ima iskustva u energetskoj obnovi podržavam i uvjet da se na zgradi mora postići ušteda od najmanje 50% na gubitcima energije. Time se osigurava da se sredstva  dodijele onima koji će postići najveće energetske efekte uštede, što je potpuno opravdano.

Nezadovoljni ovakvom odlukom će biti oni koji su sami već ranije ulagali u energetsku obnovu, racionalno se ponašali, a sada ne mogu iskoristiti ova sredstva i ovaj model.

Naravno da cijeli ovaj proces krije i podosta opasnosti kojih moraju biti svjesni i upravitelji i vlasnici stanova.

Prvi je tražena dokumentacija koja je zahtjevna i traži visoku razinu ozbiljnosti u pristupu cijelom procesu. Model predviđa da se priprema projekta koja obuhvaća energetsko certificiranje, potom izradu glavnog projekta energetske obnove i na kraju ponovno energetsko certificiranje kojim se dokazuju postignuti učinci sufinancira s 85% što je odlično.

Međutim, sufinanciranje pripreme dokumentacije, dakle energetsko certificiranje, izrada glavnog projekta obnove i ponovno energetsko certificiranje sufinancirati će se samo ukoliko se odobri sufinanciranje cijelog projekta energetske obnove zgrade. Ukoliko ne, tada nema niti sufinanciranja pripreme dokumentacije bez koje se ne može prijaviti na natječaj i dobiti sufinanciranje obnove.

Drugim riječima, stanari koji ulaze u projekt moraju imati vlastita sredstva kojima će financirati energetsko certificiranje i izradu glavnog projekta energetske obnove. Jer, može se dogoditi i da se na natječaju ne prođe iz različitih razloga. Možda i zbog odnosa u samoj zgradi, ali i iz drugih razloga od kojih jedan može biti i prevelik interes za energetsku obnovu.

Treći problem za vlasnike stanova je osiguravanje vlastitog udjela od 40% za pokrivanje troškova energetske obnove. Iako se sredstva za ovu svrhu mogu osigurati i putem kredita koje daju komercijalne banke, iskustvo pokazuje da tu često zapinje. Najčešći problem je činjenica da se u gotovo svakoj zgradi nalaze i vlasnici stanova koji su prezaduženi ili blokirani te nisu kreditno sposobni što dovodi do onemogućavanja cijele zgrade, ostalih stanara u zgradi, da jednostavno podignu kredit za financiranje dijela energetske obnove zgrade.

Bez obzira na sve probleme koji se u procesu energetske obnove pojavljuju, preporučujem vlasnicima stanova da u njega hrabro krenu, jer su efekti koje će postići sjajni.

Ušteda na troškovima za grijanje biti će veća od 50% sadašnjih troškova za grijanje. Ona će potpuno pokriti i ratu za kredit, ukoliko se podigao. Osim toga stan u obnovljenoj zgradi će osim veće ugodnosti imati i veću tržištu vrijednost.

Dakle, hrabro u obnovu, ali ozbiljno pristupiti pripremi dokumentacije i bez euforije. Tada ćete na kraju biti zadovoljni.

Ukoliko želite sudjelovati na natječaju energetske obnove obiteljskih kuća u suradnji s nama, prijaviti se možete na formularu ovdje.

 

 

4 misli o “Sve što trebate znati o energetskoj obnovi stambenih zgrada 2016.

  • Hoće li Ministarstvo garantirati da će uz uštedu od najmanje 50% na gubicima energije, biti i 50% smanjeni računi za grijanje prema izračunu agencije HERA?

    Sviđa mi se

    • Poštovani gospodine Ivančević,

      Smanjenje računa zbog smanjene potrošnje energije za grijanje će za vlasnika stanova iznositi oko 40 % ukoliko se gubici energije smanje za 50%. Razliku čine fiksni troškovi koji se obračunavaju svaki mjesec, poput različitih naknada za očitanje, obračuna snage i slično. Iznos ovisi i o vrsti energenta za grijanje. Ukoliko se vlasnik stana grije ne električnu energiju, smanjenje računa će uz smanjenje toplinskih gubitaka od 50% iznositi oko 45%.

      Sama ušteda ovisiti će i o vlasniku stana. Iskustvo je pokazalo na energetskoj obnovi obiteljskih kuća da su vlasnici, nakon što su toplinski izolirane kuće i toplinski gubitci smanjeni 70%, istim pećima na drvo zagrijavali kuće, ali sada više ne na 20 oC, nego na 26 oC.

      Samo MINGPU vjerojatno neće garantirani nikome ništa. Na vlasnicima stanova je da izaberu, hoće li ulaziti u proces obnove ili ne.

      S poštovanjem,

      Daniel Srb, dipl.ing.

      Sviđa mi se

    • Poštovani,

      Udio sufinanciranja MINGPU financira 60% vrijednosti radova. Ostalih 40 % treba financirati zgrada, kreditom ili osiguranim sredstvima. Za prihvaćanje projekta treba biti suglasno više od 50% vlasnika stanova.

      Ukoliko ima još pitanja, najbolje je da dođete do našeg ureda kako bi sve razjasnili.

      Sviđa mi se

Komentiraj