Kako ispuniti uvjet uštede 50% energije na kući

Objavljen je javni natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada kojim se traži uvjet od 50% ostvarene uštede na energiji ukupnim zahvatom koji se na zgradi provodi rezultat je dugotrajne pripreme i dogovora kako na razini Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, raznih stručnih povjerenstava i dogovora s predstavnicima Europske komisije. U kuloarima se najavljuje i identičan uvjet i za obiteljske kuće, što je sasvim logičan slijed. Upravo je i teško zamisliti da bi ovaj uvjet kod obiteljskih kuća bio drugačije postavljen.

Zbog toga smo se odlučili napraviti jednu kratku analizu postignutih rezultata na energetskoj obvnovi obiteljskih kuća u 2015. i 2016. godini. Želimo kroz kratku analizu doći do podataka na temelju kojih se može brzo, odokativno procjeniti, kolika se ušteda može postići na pojedinoj obiteljskoj kući, ovisno o njenoj geometriji i postojećoj strukturi građevinskih elemenata te primjenjenim mjerama toplinske zaštite.

Obiteljske kuće koje analiziramo podijelili smo u tri tipične skupine:

  1. Prizemnice
  2. Kuće s potkrovljem
  3. Katnice

Kod svakog tipa kuće analizirali smo po 10 kuća te ocjenjivali postignuća toplinskim izoliranjem stropa, vanjskih zidova i promjenom vanjske stolarije, sve u skladu s uvjetima koje je FZOEU postavio za toplinsku zaštitu po pojedinim građevinskim elementima.

Zahvati koji su se primjenili:

  1. Zamjena vanjske stolarije novom s U<1,4 W/m2K
  2. Toplinsko izoliranje vanjskih zidova s 14 cm EPS-a
  3. Toplinsko izoliranje stropa prema tavanu s 20 cm mineralne vune

Kuće koje se analiziraju su prije obnove imale su dotrajalu drvenu stolariju s IZO staklima ili doprozornike s dva obična stakla, vanjske zidove s punim opekama ili šupljim blok opekama debljine 24 cm ili 29 cm bez toplinske izolacije, jednostrano ili dvostrano ožbukane te fert strop (tzv. monta strop)  ili drvene grednike (tzv. štukaturu) bez toplinske izolacije.  Kod kuća s potkrovljem, gotovo su sve imale u stropu (kosom krovu) toplinsku izolaciju od 10 cm mineralne vune tako da se mora upravo o toj činjenici voditi računa.

Rezultati su prikazani tablično:

tablica-ustede-energetska-obnova-kuca

Što pokazuju rezultati analize?

Ova kratka analiza pokazuje da se energetskom obnovom postižu iznimni rezultati u smanjenju potrebe za energijom kako bi ostvarili sobni uvjeti u obiteljskim kućama.

Najveća ušteda se u apsolutnom iznosu postiže kod katnica, međutim to je logično jer se radi o kućama s najvećom površinom.

Ali, relativno se najveća ušteda postiže kod prizemnica. To je opet logično zbog činjenice da upravo prizemnice imaju najnepovoljniji faktor oblika. S druge strane, energetski razred za prosječnu prizemnicu je bitno lošiji prije obnove od ostalih vrsta kuća. Prije obnove energetski razred za prosječnu obnavljanu prizemnicu bio je F, što je za 2 energetska razreda lošije nego kod drugih oblika kuća. U konačnici, i nakon energetske obove postignuti energetski razred je C, dok je kod ostalih slučajeva postignuti energetski razred nakon obnove  B.

Najmanja ušteda, kako u apsolutnim iznosima, tako i relativno se postiže kod kuća s potkrovljem. Što je tome uzrok? Tipično je da gotovo sve kuće s potkrovljem imaju već toplinski izoliran s, najčešće 10 cm mineralne vune. Upravo zbog toga su i pokazatelji o relativnoj potrošnji energije kod kuća s potkrovljem prije energetske obnove povoljniji nego kod prizemnica i kod katnica.

Što ovi rezultati znače zainteresiranima za energetsku obnovu obiteljskih kuća?

Ovom kratkom analizom želimo pokazati svima koji žele obnavljati kuće s čime trebaju računati. Evidentno je da više neće biti moguće zamijeniti samo prozore ili dio prozora. Međutim, svi koji žele cjelovito obnoviti kuću mogu računati da će bez problema ostvariti uvjet uštede 50% energije. To obuhvaća i zamjenu prozora, toplinsko izoliranje stropa te toplinsko izoliranje vanjskih zidova.

Međutim, ukoliko se želi parcijalno, djelomično obnavljati kuću ili na kući već postoje određeni oblici toplinske zaštite, mora se biti svjestan da u tom slučaju postoji realna opasnost da se neće postići ušteda od 50% energije.

U slijedećem članku proanalizirati ćemo neke od tih slučajeva i upozoriti na očekivane rezultate.

(2.dio blog-posta o tome kako postići uvjet uštede od 50% energije, možete pronaći ovdje)

Ukoliko želite sudjelovati na natječaju energetske obnove obiteljskih kuća u suradnji s nama, prijaviti se možete na formularu ovdje.

 

Save

Save

Save

2 misli o “Kako ispuniti uvjet uštede 50% energije na kući

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s