Zašto je izdavanje lažnih energetskih certifikata kazneno djelo krivotvorenja?

U javnim glasilima i osobito na elektronskim javnim glasilima, različitim web portalima u posljednje se vrijeme mogu vidjeti  brojne reklame kojima se nudi energetsko certificiranje za 149 kuna.

Takva cijena sve profesionalne energetske certifikatore baca u očaj, jer poznaju Pravilnik o energetskom pregledu i energetskom certificiranju  zgrada (NN 153/13, NN48/14, NN150/14 i NN 133/15) i poštuju obveze iz svih propisa koji reguliraju ovo područje.

Imajući u vidu i sva sredstva kojima se može služiti u tržišnoj utakmici za pridobivanje klijenata i ugovaranje poslova koji su legalni, postavlja se pitanje radi li se o prevari ili ne, te o kakvoj se prevari može raditi i kakve mogu biti zakonske posljedice.

Profesionalni certifikatori znaju da po cijeni od 149 kn nije moguće provesti energetski pregled te izdati energetski certifikat sukladan pozitivnim propisima u Republici Hrvatskoj. Ukoliko se takva aktivnost ipak pokuša proanalizirati putevi traženja rješenja vode u dva smjera.

Prvi je mogućnost da je najava cijene marketinški trik koji dovodi u zabludu potencijalnog naručitelja tako što se naknadno dodaju drugi troškovi poput izrade izvješća o provedenom energetskom pregledu, mjerenje zgrade (stana) i slični koji bi cijenu u konačnici doveli do realne cijene. U tom slučaju se radi samo o cijeni koja treba navući potencijalnog klijenta, dovesti do naručivanja te potom do ostvarivanja ipak realne cijene za uslugu energetskog certificiranja stana ili zgrade.

Druga mogućnost je da se izda energetski certifikat bez provođenja procedure koja je propisana. Možda čak se samo dobije izdan energetski certifikat za kojeg je upitno je li ga izdala ovlaštena osoba, sadrži li sve podatke i procedure propisane važećim propisima, i u konačnici je li uredno izvršena prijava certifikata u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Postavlja se pitanje što u tom slučaju? Je li to kazneno djelo? Sigurno je da će biti i tumačenja kako se radi o prevari za mali iznos, ali stvari se mogu postaviti i drugačije. Izdavanje energetskog certifikata od neovlaštene osobe ili neprijavljivanje izdanog energetskog certifikata Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja sukladno propisima može se smatrati i krivotvorenjem javnog dokumenta, poput krivotvorenja diploma, jer se na temelju njega mogu ostvariti drugi materijalni probitci, poput više prodajne cijene stana. Tu se dolazi do evidentnog kaznenog djela kažnjivog zatvorom, a ne kaznenog djela koje zbog naoko male vrijednosti (manje od 1000 kn) policija neće niti istraživati.

Zbog toga treba upozoriti sve, one koji naručuju izradu energetskih certifikata da budu oprezni kako ne bi postali žrtve prevare, a posebno one koji se možda bave ovakvom vrstom prevara da će vjerojatno završiti u zatvoru.

Jedna misao o “Zašto je izdavanje lažnih energetskih certifikata kazneno djelo krivotvorenja?

  • U potpunosti dijelim Vaše mišljenje oko sporne stvari. Svakako je potrebna javna osuda svih navedenih sumnjivih rabota, makar se radilo samo o marketinškog triku za naivne. Bilo je za očekivati kako će Udruga energetskih certifikatora ( koja se vrlo brzo samoformirala sa samopredstavljanjem u javnosti kao krovna, jedina i sl. ) žestoko reagirati na ovakve pojavnosti, međutim do danas se to na žalost nije dogodilo. I sama sam ovlašteni certifikator, svakodnevno vodim borbu objašnjavajući klijentima ozbiljan inženjerski posao koji stoji iza svakog certifikata ikada izdanog pod mojim imenom. Na moje dopise poslane u Ministarstvo i u Udrugu sa molbom da se nešto poduzme
    nikada nitko nije odgovorio. Ne mogu shvatiti da se nije moglo građane javno upozoriti na prevare, 2 min. na tv-u bi bile dovoljne.
    U svijetlu svega toga, zapravo se onda ne treba čuditi pojedincima ( koji na principu “uzmi novce i bježi” ) vide priliku za brzom zaradom.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s