Energetska obnova obiteljskih kuća

Što vlasnicima obiteljskih kuća pokazuje objavljeni javni natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada?

Mnogi vlasnici obiteljskih kuća zainteresirani su za mogućnost sufinanciranja energetske obnove njihovih kuća na temelju iskustava mnogih koji su to učinili tijekom 2015. godine.

Javni poziv koji je za energetsku obnovu obiteljskih kuća raspisan 2015. godine posebno je zainteresirao mnoge koji žele iskoristiti priliku te obnoviti svoju obiteljsku kuću koristeći sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sufinanciranje se kretalo od 40% do čak 80% i upravo je stoga na područjima od posebne državne skrbi  i bio najveći interes. Bilo je to za mnoge novo iskustvo, a veliki broj sugrađana sjajno je tu priliku i iskoristio.

Međutim, novi, prije 10 dana raspisani javni natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada koji je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske izazvao je pozornost i brojnih vlasnika obiteljskih kuća koji strpljivo čekaju novu priliku za sufinanciranjem obnove njihovih kuća. Svakodnevno se raspituju, zanima ih kada će se natječaj raspisati i koliko će iznositi sufinanciranje.

Ministar Lovro Kuščević najavio je raspisivanje javnog natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća za siječanj 2017. Odgovore na sva pitanja dobiti će se tek nakon raspisivanja javnog natječaja, ali na neka pitanja, vjerojatno se sada može odgovoriti iz sadržaja javnog nadmetanja za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

 

Mogući uvjeti sufinanciranja

Sigurno je da određeni uvjeti moraju jednako vrijediti i za višestambene zgrade i za obiteljske kuće. Kako se radi o programu koji se financira iz EU fondova, propisani uvjeti se ne mogu mijenjati bez dogovora s Europskom komisijom, što nije jednostavno, a mora biti i dobro argumentirano kako ne bi nastale i ozbiljne posljedice ukidanjem financiranja. Zbog toga možemo sa sigurnošću predvidjeti neke uvjete koji će biti definirani i za obiteljske kuće.

Prvi je iznos sufinanciranja, koji teško može biti različit kod obiteljskih kuća u odnosu na višestambene zgrade koji kod njih iznosi 60%. Iako su mnogi očekivali da će na području posebne državne skrbi obnova biti ponovno sufinancirana s 80%, iznos od 60% je realno visok iznos sufinanciranja kojim bi trebali biti zadovoljni svi. Posebno oni koji nisu na području posebne državne skrbi, jer se njima iznos sufinanciranja zanačajno podiže.

Drugi je uvjet da se mora na zgradi/kući predviđenim mjerima uštedjeti više od 50% energije da projekt ušao u konkurenciju za odabir. Ova mjera je energetski opravdana, jer je sasvim logično da s novcima s kojima se raspolaže treba ostvariti i najveći efekt uštede na energiji.

Treći je sustav bodovanja koji bolje tretira projekte koji će osigurati veću uštedu energije, odnosno kuće kod kojih se postiže veća ušteda s manje uloženih novaca.

Vlasnici kuća moraju znati da će se projekti bodovati te da moraju dobro promisliti o tome što će na kući obnavljati, jer odabir krivih građevinskih elemenata ne vodi odobravanju sufinanciranja. Iako mnogi žele zamijeniti prozore, moraju biti svjesni da samo zamjenom prozora gotov nikad nije moguće postići uštedu od 50% energije te da moraju uz zamjenu prozora ući i u obnovu pročelja i/ili poboljšanje toplinskih svojstava stropa, odnosno krova.

Četvrti bitan element je potreba provođenja što širih zahvata na kući, jer se kombiniranjem zamjene prozora, obnovom pročelja, poboljšanjem toplinskih svojstava stropa i poboljšanjem energetske učinkovitosti opreme za grijanje postiže najveći efekt uštede na energiji. A upravo će efekt postignute uštede biti kriterij za odabir i rangiranje projekata koji će se sufinancirati. Osim toga, uvjet postizanja uštede od 50% dovesti će sve zainteresirane u situaciju da sufinanciranje energetske obnove mogu dobiti samo jednom. Izuzetak su oni koji su ranije zamijenili samo prozore ili samo opremu za grijanje te sada mogu obnovom pročelja i stopa/krova postići uštedu i preko 60%.

Što ovakvi uvjeti pokazuju vlasnicima kuća koji su sami ulagali u energetsku učinkovitost vlastitog doma? Pokazuju da neće moći dobiti sufinanciranje energetske obnove, jer kuće koje imaju izoliran strop sa skromnih 10 cm mineralne vune i toplinski izoliranu fasadu sa samo 5 cm EPS-a (stiropora) u realnim uvjetima ne mogu postići uštedu od 50% energije, kakve god zahvate na kući pokušavali.

Unatoč tome, sufinanciranje energetske obnove je opravdan projekt, koji će uposliti značajne neiskorištene potencijale građevinskog sektora i donieti višestruku korist za sve. Vlasnicima kuća manje troškove za grijanje, višu raznu udobnosti i veću vrijednost kuća, a nacionalnoj ekonomiji upošljavanje građevinskog sektora uz smanjenje ovisnosti o uvozu energije.

Ukoliko želite saznati više o tome kako ispuniti uvjet uštede energije od 50%, više informacija možete pronaći ovdje.

Ukoliko želite sudjelovati na natječaju energetske obnove obiteljskih kuća u suradnji s nama, prijaviti se možete na formularu ovdje.

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s