KERBEROS Lite sustav – Inovativno rješenje za pripremu potrošne tople vode

 

U vrijeme brzog razvoja opreme za korištenje obnovjivih izvora energije pojavio se na tržištu i jedan novi uređaj koji svojim inovativnim rješenjem zaslužuje pozornost.

Svi koji prate razvoj opreme u području energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije dobro poznaju solarne kolektore kao dio sustava za pripemu potrošne tople vode.

Kolektorski sustavi posljednjih su nekoliko desetljeća posepeno zauzimali sve veći prostor na tržištu i postali gotovo obavezna oprema kod svih vlasnika obiteljskih kuća koji koriste obnovljive izvore energije.  Ove sustave karakterizira  relativno velika iskoristivost energije sunca koja kod boljih sustava iznosi više od 70%. Međutim, sustavi su dosta komplicirani. Sastoje se od solarnih kolektora, spremnika potrošne tople vode, cirkulacijske crpke, ekspanzijske posude, regulacijske opreme, cijevnog razvoda te veze s opremom za dodatno zagrijavanje putem kotla ili na neki drugi način. Vrijednost ovakvog sustava iznosi oko 3000 eura. Bolji sustavi pokrivaju i do 70% godišnjih potreba za potrošnom toplom vodom kod obiteljskih kuća. Vrijeme povrata ulaganja ovisi o brojnim faktorima, bitno ovisi o potrošnji tople vode i kreće se oko 20 godina. Kod većih obiteljskih kuća u kojima živi više osoba te je zbog toga i veća potrošnja period povrata ulaganja je kraći.

Češka tvrtka UNITES Systems ponudila je uređaj koji pripremu potrošne tople vode rješava na drugi način, ali putem korištenja energije sunca. Osnovni proizvod ove tvrtke je regulator pod nazivom KERBEROS Lite koji se spaja na postojeći običan električni bojler za pripremu potrošne tople vode kakvog ima većina kućanstava između niskonaponske kućne električne instalcije i samog bojlera. Ono što je bitno je spajanje fotonaponskih modula na KERBEROS Lite uređaj bez invertora. Time se postiže ekonomično zagrijavanje potrošne tople vode energijom sunca uz minimalno ulaganje. Međutim, ovaj uređaj s ovakvim sustavom ima još jednu prednost: pokriva 80% godišnjih potreba za potrošnom toplom vodom.

Lite

Slika 1: Kerberos Lite uređaj

Prednosti KERBEROS Lite sustava u odnosu na klasičan kolektorski sustav:

  1. Manja investicija u opremu
  2. Brži povrat ulaganja u opremu za pripremu potrošne tople vode iz obnovljivih izvora
  3. Veći stupanj pokrivenosti potrebe za potrošnom toplom vodom
  4. Zauzimamanje prostora
  5. Jednostavnija i jeftinija montaža
  6. Nema opasnosti od pregrijavanja

Kerberos Lite_B

Slika 2: Shema spajanja Kerberos Lite uređaja

Kako bi se dobila cjelovita slika prednosti i nedostataka jednog i dugog sustava napravljena je usporedni prikaz osnovnih karakteristika ekonomičnosti jednog i drugog sustava.

Usporedba je napravljena uz slijedeće pretpostavke:

Pretpostavljena je uporaba sutava u obiteljskoj kući s 4 člana površine oko 100 m2 s postojećim sustavom pripreme potrošne tople vode električnim bojlerom od 80 litara.

Kerberos tablica

Iz ovog kratkog prikaza usporedbi financijskih pokazatelja vidljivo je da novi KERBEROS Lite sustav predstavlja jedno potpuno novo, ali jednostavnije i ekonomičnije rješenje pripreme potrošne tople vode u kućanstvima korištenjem obnovljivih izvora energije u odnosu na klasične solarne kolektorske sustave za pripremu potrošne tople vode.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s