NEXOL Photovoltthermic AG – Novo rješenje u pripremi potrošne tople vode

Gotovo svakodnevna pojava novih tehničkih rješenja u korištenju obnovljivih izvora energije donosi i brojna iznimno inovativna rješenja koja se ponekad čine i nestvarno dobra. Jedno takvo rješenje osmislila je njemačka tvrtka NEXOL  Photovoltthermic  AG za pripremu potrošne tople vode.

U čemu se razlikuje od postojećih rješenja za pripremu potrošne tople vode korištenjem obnovljivih izvora energije. Jedan klasičan način je korištenje solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode.

Kolektorski sustavi posljednjih su nekoliko desetljeća postepeno zauzimali sve veći prostor na tržištu i postali gotovo obavezna oprema kod svih vlasnika obiteljskih kuća koji koriste obnovljive izvore energije.  Ove sustave karakterizira  relativno velika iskoristivost energije sunca koja kod boljih sustava iznosi više od 70%. Međutim, sustavi su dosta komplicirani. Sastoje se od solarnih kolektora, spremnika potrošne tople vode, cirkulacijske crpke, ekspanzijske posude, regulacijske opreme, cijevnog razvoda te veze s opremom za dodatno zagrijavanje putem kotla ili na neki drugi način. Vrijednost ovakvog sustava iznosi oko 3000€. Bolji sustavi pokrivaju i do 70% godišnjih potreba za potrošnom toplom vodom kod obiteljskih kuća. Vrijeme povrata ulaganja ovisi o brojnim faktorima, bitno ovisi o potrošnji tople vode i kreće se oko 20 godina. Kod većih obiteljskih kuća u kojima živi više osoba te je zbog toga i veća potrošnja period povrata ulaganja je kraći.

Drugi, u posljednje vrijeme sve popularniji, a često i isplatljiviji sustav su dizalice topline za pripremu potrošne tople vode. Njih ocjenjujem, sa stanovišta odnosa uloženog novca i ostvarenih ušteda na pripremi potrošne tople vode i povoljnijim rješenjem od sustava pripreme potrošne tople vode putem solarnih kolektora. Osnovni princip rada se temelji na korištenju topline iz okoline dizalice topline za zagrijavanje potrošne tople vode u spremniku. Prednost u odnosu na solarne kolektore je jednostavnija montaža, potrebno je samo postaviti na odgovarajuće mjesto spremnik tople vode s dizalicom topline te spojiti na dovod i odvod vode te električnu instalaciju. Nedostatak je što uzimanje topline iz okoline može značiti i oduzimanje topline iz prostora koji se inače zagrijava te trošak u periodu grijanja ipak se prenosi na korisnika kroz troškove zagrijavanja prostora. Stoga su za korištenje ovog sustava idealne prostorije koje se ne zagrijavaju, a u kojima temperatura ne pada ispod temperature na kojoj uređaj može raditi.

Tvrtka NEXOL  Photovoltthermic  AG je objedinila ove funkcije u jednom uređaju, u osnovi bojleru, spremniku potrošne tople vode kapaciteta 15, 35 i 80 litara s ugrađenom dizalicom topline i spojem na fotonaponski modul.

Nexol shema spajanja bojlera

Slika 1: Shema spajanja NEXOL bojlera

Iako se na prvi pogled ne radi o ničem posebno novom, jer dizalice topline za pripremu potrošne tople vode postoje godinama, a isto tako postoji godinama i fotonaponski sustav na koji se mogu spojiti, novost je integriranje u jedan uređaj nevjerojatno niske cijene. Revolucionarna je cijena ispod 1000€, odnosno 7500 kn za cijeli sustav kapaciteta 80 litara. Drugim riječima, za 7500 kn možete dobiti sustav koji pokriva u cijelosti potrebe obiteljske kuće za potrošnom toplom vodom tijekom cijele godine.

Prednosti  NEXOL  Photovoltthermic  sustava u odnosu na klasičan kolektorski sustav ili dizalice topline:

  1. Manja investicija u opremu
  2. Brži povrat ulaganja u opremu za pripremu potrošne tople vode iz obnovljivih izvora
  3. Veći stupanj pokrivenosti potrebe za potrošnom toplom vodom
  4. Zauzima manje prostora
  5. Jednostavnija i jeftinija montaža
  6. Nema opasnosti od pregrijavanja

Kako bi se dobila cjelovita slika prednosti i nedostataka jednog i dugog sustava napravljena je usporedni prikaz osnovnih karakteristika ekonomičnosti jednog i drugog sustava.

Usporedba je napravljena uz slijedeće pretpostavke:

Pretpostavljena je uporaba sutava u obiteljskoj kući s 4 člana površine oko 100 m2 s postojećim sustavom pripreme potrošne tople vode električnim bojlerom od 80 litara.

 

Kolektorski sustav NEXOL  Photovoltthermic  sustav
Trošak nabave i ugradnje 24.000 kn 8.500 kn
Godišnja ušteda na troškovima  za pripremu potrošne tople vode 1800 kn/a 2400 kn/a
Jednostavan period povrata ulaganja 13 godina 3,5 godina
Potreban prostor za opremu 1 m2 0,4 m2
Pokriva godišnje potrebe za potrošnom toplom vodom do 70% do 100 %

 

Potrebno je naglasiti i da ovaj sustav ima i određena ograničenja u primjeni. Osnovni je lokacija za postavljanje samog uređaja. Ukoliko se postavi u kupaonici, što je moguće i vjerojatno u praksi učestao slučaj, tada se koristi toplina iz okoline, same kupaonice za zagrijavanje potrošne tople vode. To znači dodatno zagrijavanje kupaonice sustavom grijanja obiteljske kuće što predstavlja novo opterećenje na energent za grijanje kroz povećanu potrošnju. U mjesecima izvan sezone grijanja taj problem ne postoji. Međutim, radi se o identičnom problemu s kojim se susreću i svi korisnici dizalica topline za pripremu potrošne tople vode u kućanstvima. U slučajevima kada se uređaj postavlja u prostor koji se ne zagrijava, a temperatura u tom prostoru ne pada ispod one na kojoj uređaj može raditi, tada taj problem ne postoji.

Kroz ovu kratku analizu prednosti i ocjenu isplativosti korišenja ovakvog uređaja pokazalo se kako je novo rješenje koje je pripremila tvrtka NEXOL  Photovoltthermic iznimno isplativo i jednostavno te može naći široku primjenu u kućanstvima u vremenu koje je pred nama.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s