Na što se grijati ove zime?

Početkom svake sezone grijanja mnogi se sugrađani pitaju treba li promijeniti energent za grijanje i prijeći na neki drugi.

Svaki prelazak na drugi energent u pravilu znači i relativno veliko ulaganje u novu opremu za grijanje koja koristi drugi energent. Upravo zbog toga treba dobro procijeniti buduće troškove za grijanje obiteljske kuće kroz duži vremenski period.

Kako bi se pomoglo u odlučivanju aktualne cijene energenata prikazane su tablično i to tako da se uzelo u obzir i realnu iskoristivost energenta. Radi se o tome da različite tehnologije znače i različitu iskoristivost ogrjevne vrijednosti goriva. Niska cijena drveta kao ogrjeva u konačnici ne znači i nisku cijenu grijanja, jer su gubici kroz opremu za grijanje veliki.

Zbog toga su cijene iskoristive energije za grijanje prikazane tablično:

Screenshot_2
Napomena: Stupanj korisnog djelovanja kod kondenzacijske tehnologije obuhvaća iskorištenje topline kondenzacije

Što je najpovoljnije?

Podaci pokazuju da je grijanje na plin s kondenzacijskim kotlovima najpovoljnija varijanta, ali isto tako da nema značajne razlike u troškovima grijanja kod peleta, ogrjevnog drva i plina kod klasičnih modernijih kotlova. Ostale varijante su bitno skuplje.

Godišnji troškovi za grijanje prosječne obiteljske kuće se dobiju tako da se cijena iskoristive energije pomnoži sa 20000 kWh, koliko iznosi potrebne energija za grijanje slabije izolirane obiteljske kuće od 100 m2 u Slavoniji. Trošak jedne sezone grijanja takve kuće iznosio bi 6300 kn u varijanti grijanja na plin, odnosno 9600 kn u slučaju grijanja na UNP.

gtzg

Što preporučiti?

Preporuka je prirodni plin s kondenzacijskom tehnologijom. Ne samo zato što je u ovom trenutku grijanje na prirodni plin uz korištenje kondenzacijske tehnologije najpovoljnije, nego i zbog toga što je najugodnije za korisnika. Kod grijanja na plin nema svakodnevnog angažmana vlasnika kuće na radovima oko sustava za grijanje.

Iako mnogi sugrađani u posljednje vrijeme koriste ogrjevno drvo vjerujući da se time smanjuju troškovi grijanja, preporuka je neka dobro provjere koliko ih košta drvo i pod kakvim uvjetima ga nabavljaju. Ukoliko su u mogućnosti drvo nabaviti po nižim cijenama ili ako svoje, tada je i računica druga.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s