Što su prioriteti kod energetske obnove obiteljskih kuća?

Energetska obnova je proces koji je postao iznimno zanimljiv u zemljama Europske unije nakon početka velike gospodarske krize iz 2007. godine i porasta cijena energije koji ju je pratio. Potakle su ga vlade u zemljama članicama i sama Europska komisija, jer su u njemu vidjele priliku za ponovno otvaranje značajnih poslova građevinskom sektoru koje će se financirati iz ostvarene uštede na energiji.
Osim toga, cijela Europska unija zbog velike ovisnosti o uvozu energije kontinuirano potiče razvoj tehnologija i primjene energtske učinkovitosti i primjene obnovljivih izvora energije.
Kod nas je, posebice zbog visokog iznosa sufinanciranja pobuđen veliki interes za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Iako u ovom trenutku nema raspisanog natječaja za sufinanciranje energetske obnove, brojni se sugrađani pripremaju za novi natječaj.

Međutim, energetska obnova se isplati i bez sufinanciranja. Upravo je to razlog zašto je potrebno posavjetovati sve vlasnike kuća kako odrediti prioritete i postići maksimalne učinke u odnosu uloženih sredstava i ušteđene energije.
Periodi povrata ulaganja u pojedine segmete energetske obnove iznose približno:
– Toplinsko izoliranje stropa: 3 godine
– Zamjena opreme za grijanje: 10 godina
– Toplinsko izoliranje vanjskih zidova: 12 godina
– Zamjena vanjske stolarije: 30 godina
Navedeni periodi su okvirni i mogu značajno odstupati ovisno o stanju same obiteljske kuće i pri tome su međusobno ovisni. Tako na primjer je zamjena opreme za grijanje učinkovitijom značajno isplativija ukoliko se provodi na toplinski neizoliranoj kući. Periodi povrata ulaganja su tada značajno kraći. S druge strane, nema smisla prvo obnoviti pročelje kuće, a potom nakon nekog vremena mijenjati vanjsku stolariju. Upravo su to razlozi zbog kojih se treba držati određenih jednostavnih pravila u energetskoj obnovi.

Preporuka

Energetsku obnovu obiteljske kuće je najbolje provesti u cjelosti, ukoliko je potrebno i kreditnim zaduženjem, jer su efekti postignutih ušteda veći od vrijednosti kamata. U ovu svrhu moguće jedobiti i posebne kredite s povoljnijim kamatnim stopama koje su osigurale gotovo sve poslovne banke. Ukoliko ne postoje mogućnsoti za cjelovitu energetsku obnou kuće, tada je najbolje postupiti po prioritetu preme kriteriju najbržeg povrata ulaganja. Izuzetak treba biti toplinsko izoliranje pročelja koje treba izvesti prije zamjene opreme za grijanje, jer su efekti uštede energije veći kod toplinskog izoliranja pročelja u odnosu na zamjenu opreme za grijanje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s