Novo ubrzanje energetske tranzicije

Posljedice ukidanja carine na kineske fotonaponske module


Europska komisija ukinula je antidampinške carine na uvoz kineskih solarnih panela. Odluka je stupila na snagu 4. rujna 2018. pa se sukladno tome od 4. rujna primjenjuje i u Republici Hrvatskoj.
Odluka je donesena nakon razmatranja potreba proizvođača i onih koji koriste ili uvoze solarne panele. Komisija je odlučila da je u najboljem interesu EU nakon pet godina primjene odustati od antidampinških carina na uvoz solarnih panela iz Kine.
Odlukom donesenom u ožujku 2017. godine Komisija je nastojala pronaći ravnotežu između interesa korisnika, uvoznika i proizvođača solarnih panela EU te osigurati da potrošači EU-a mogu kupiti panele po cijenama blizu razine svjetskog tržišta. Nakon savjetovanja s državama članicama, Komisija je – iznimno – odlučila produljiti mjere za 18 mjeseci kao kompromis između konkurentskih interesa. Razina mjera postupno se smanjivala tijekom vremena kako bi se uvoznim cijenama EU omogućio progresivno usklađivanje s cijenama na svjetskom tržištu. Komisija je primijetila da se situacija na tržištu nije promijenila u mjeri u kojoj bi to opravdalo daljnje produljenje mjera koje su sada izvan zakazanih 18 mjeseci te je je odbila zahtjev industrije za nastavkom mjera.
Sukladno tome, u Službenom listu Europske unije br. C 310/06 i C 310/07 od 3.9.2018. godine objavljena je obavijest o isteku primjene konačne antidampinške i konačne kompenzacijske carine na uvoz fotonaponskih modula ili ploča i ćelija od kristalnog silicija podrijetlom ili isporučenih iz Kine, čija je primjena bila proširena Provedbenim uredbama (EU) 2016/184 i 2016/185 na isporuke iz Malezije i Tajvana, neovisno imaju li ti proizvodi malezijsko ili tajvansko podrijetlo ili ne.

Za nas, korisnike u Hrvatskoj je najvažnije pitanje kakve će biti posljedice za nas u Hrvatskoj. Nekoliko domaćih proizvođača fotonaponskih modula sigurno nije sretno zbog ove odluke Europske komisije, ali bi trebali biti zadovoljni svi koji razmišljaju o ugradnji fotonaponskih sustava na svoje obiteljske kuće ili gospodarske zgrade.
Procjene analitičara ukazivale su na 2021. godinu kao moguću prekretnu godinu u kojoj će električna energija proizvedena iz fotonaponskih sustava u Hrvatskoj postati jeftinija od električne energije koju isporučuje krajnjim korisnicima HEP po današnjim cijenama. U većini ostalih zemalja članica EU to se očekivalo u 2020. godini ili čak i ranije.

Međutim, ovo ukidanje antidampinških carina cijeli će proces energetske tranzicije ubrzati. Već sada se pokazuje isplativost korištenja električne energije iz fotonaponskih sustava u odnosu na cijenu električne energije koju nude HEP i drugi isporučitelji. Prosječno trajanje povrata ulaganja u FN sustav u kontinentalnoj Hrvatskoj danas je oko 9 godina, a u južnoj Hrvatskoj je kraći od 7 godina.
Osnovna posljedica ukidanja antidampinških carina na fotonaponske module biti će pad cijena FN modula i na hrvatskom tržištu. Očekuje se postupan pad cijena za oko 30 % u roku od 60 dana.
S novim cijenama opreme za korištenje energije sunca povećati će se razina isplativosti korištenja fotonaponskih sustava u brojnim slučajevima. Pojavljivati će se nova rješenja i u zgradarstvu. Na tržištu će biti brojni novi uređaji za ekonomičniju pripremu potrošne tople vode ili čak za grijanje.
Obzirom da se pretpostavlja otvaranje oko 40000 novih radnih mjesta u EU u području korištenja FN sustava kao posljedica ukidanja ovih carina, postoje sjajne mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta i u Hrvatskoj.
Za razliku od perioda od prije nekoliko godina, kada je osnova isplativosti korištenja FN sustava bila dobivanje poticajne cijene za isporučenu električnu energiju iz ovih sustava, danas je poticajna cijena postala nepotrebna. Jedino što u Hrvatskoj treba je omogućiti primjenu fotonaponskih sustava bez administrativnih blokada.
Ako se naša država pokaže u tome sposobna, što do sada nije bila, te omogući široko korištenje fotonaponskih sustava u kućanstvima, zgradarstvu, ali i industriji, stvoriti će se novi zamašnjak ubrzanog gospodarskog razvoja. Nasuprot tome, dopusti li politika isporučiteljima električne energije, HEP-u i drugima da nametnu brojna administrativno-tehnička ograničenja primjene fotonaponskih sustava koja nisu potrebna niti opravdana, ponovno ćemo propustiti priliku za novi gospodarski polet koji energetska tranzicija omogućuje.

Daniel Srb, dipl.ing.
ovlašteni energetski certifikator

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s