Koliko se uštedi ispravnim odabirom tehnologije za pripremu potrošne tople vode?

Priprema potrošne tople vode nezaobilazan je trošak svake obitelji. Iako djeluje kao trošak na koji se ne može utjecati, optimalnim izborom tehnologije pripreme potrošne tople vodemogu se značajno smanjiti troškovi.

Najčešći način pripreme potrošne tople vode u nas je korištenje električnih bojlera, u pravilu 80 litarskih s električnim grijačem snage 2 kW. Njegova nabavna cijena je niska (manje od 1000 kn), a troškovi ugradnje su minimalni, često ih ugrađuju vlasnici stanova sami. Međutim, to je ujedno i najskuplje rješenje.


Slika 1: Prikaz tipičnog električnog i plinskog kombi bojlera

U 20 godišnjem periodu 4 člana obitelj utroši za pripremu potrošne vode približno 58400 kWh energije što u slučaju korištenja električnih bojlera znači trošak od gotovo 60.000 kn zajedno sa vrijednosti 2 električna bojlera koliko ih potrošimo u 20 godina.
Stoga se i postavlja pitanje kako se ovi troškovi mogu smanjiti.

Iz dijagrama se vidi koliko pojedine tehnologije pripreme potrošne tople vode utječu na ukupne troškove u 20 godišnjem periodu, koji ujedno možemo smatrati i rokom trajanja opreme.
Definitivno se iz ovog prikaza troškova može zaključiti da je plinski zidni kondenzacijski kotao sa spremnikom za potrošnu toplu vodu povoljno rješenje. Kod ove tehnologije ulaganje u opremu nije osobito financijski zahtjevno, tehnologija je dobro poznata i primjena raširena. Treba naglasiti i da je kod ove tehnologije i trošak za energiju relativno nizak. Oprema u pravilu služi za i grijanje stana odnosno kuće što samo pokazuje da se radi o relativno manjim ulaganjima.

Slika 2.: Solarni FN sustav za pripremu potrošne tople vode i solarni kolektorski sustav

Provedena analiza pokazuje kako se uz sadašnju cijenu plina kod 4 člane obitelji ne isplate niti solarni kolektori, niti dizalice topline ukoliko kuća/stan imaju plinski priključak. Kod 5 članih i većih obitelji, odnosi se mijenjaju te se u tom slučaju isplate i dizalize topline i solarni kolektorski sustavi.
Najmanje troškove omogućuje korištenje fotonaponskog sustava za pripremu potrošne tople vode u postojećem električnom bojleru uz posebnu opremu putem koje se bojler spaja s fotonaponskim modulima. Ovo je novo rješenje koje se pokazuje najpovoljnijim, osobito kod stanova i obiteljskih kuća koje ne koriste plinsku tehnologiju za grijanje i pripremu potrošne tople vode. Zbog jadnostavnosti montaže, relativno niskih ulaganja i pokrivanja godišnjih potreba za potrošnom toplom vodom od 85 % pred ovim sustavima je očito široka primjena.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s