Pokrenimo masovnu energetsku obnovu višestambenih zgrada

Pokrenimo masovnu energetsku obnovu višestambenih zgrada

Zašto? Svima se isplati!

 

Natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada koju je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske , a koji je zatvoren još  31. siječnja 2017. godine pokazao je kako postoji veliki interes stanara u višestambenim zgradama za projekte energetske obnove.

Sigurno je sufinanciranje od 60% bitno utjecalo na interes javnosti, međutim energetska obnova se isplati i bez sufinanciranja.

Slika 1. Obnova pročelja stambene zgrade

Na prethodnom natječaju za sufinanciranje jedan od ključnih uvjeta je bila arhitektonska cjelina zgrade koja se prijavljuje na natječaj. To je značilo da su one zgrade, odnosno dijelovi zgrada kod kojih je dio zgrade obnovljen aktivnostima suvlasnika u jednom dijelu  (ulazu) zgrade u startu otpale za dobivanje sufinanciranja.

Upravo takve zgrade mogu sagledati prednosti i nedostake postojećih modela sufinanciranja energtske obnove. Međutim, upravo oni ne trebaju očajavati. Energetska obnova se isplati i bez sufinanciranja i treba joj što prije prionuti.

Napraviti ćemo analizu na jednoj višestambenoj zgradi izgrađenoj 1970. godine. slijedećih značajki:

  • Stambena zgrada izgrađena 1970.
  • Prizemlje + 4 kata
  • 2 ulaza
  • 40 stanova
  • Grijanje etažno (riješeno pojedinačno u stanovima, plin)

 

Troškovi za grijanje u sezoni

Troškovi za grijanje po prosječnom stanu

Godišnja ušteda po prosječnom stanu

Troškovi energetske obnove zgrade

Iz prikazane tablice se vidi da bi vlasnik prosječnog stana imao uštedu od 74,95% na energiji za grijanje, odnosno u konkretnom slučaju uštedu od 2727,31 kn u svakoj sezoni grijanja. Za analiziranu zgradu jednostavan period povrata ulaganja JPP iznosio bi 9,11 godina.

Vlasnik stana kroz energetsku obnovu dobije uz nove prozore i pročelje i veću vrijednost stana za barem 20%, dobije manje troškove za grijanje. Ukoliko nema dovoljno novca za financiranje svog udjela u radovima može dobiti kredit. Mjesečna rata za kredit je manje od uštede na troškovima grijanja. Dakle više se uštedi na troškovima grijanja nego što se plati rata kredita za troškove obnove.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s