Kako ispuniti uvjet uštede 50% energije na kući zamjenom vanjske stolarije u kombinaciji s toplinskim izoliranjem stropa

Kako ispuniti uvjet uštede 50% energije na kući

Zamjena vanjske stolarije u kombinaciji s toplinskim izoliranjem stropa

U prethodnoj analizi  pokazali smo kolika se ušteda postigla zahvatima provedenim zamjenom vanjske stolarije, toplinskim izoliranjem vanjskih zidova i toplinskim izoliranjem stropova na tipičnim prosječnim prizemnicama, kućama s potkrovljem i katnicama. Pokazalo se da su se postizali rezultati uštede od preko 60% kod prizemnica s potkrovljem, a kod prizemnica i katnica i preko 70%. Polazište su bile neizolirane kuće s dotrajalom vanjskom stolarijom.

Obzirom da objavljeni Javni natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada kojim se traži uvjet od 50% ostvarene uštede na energiji ukupnim zahvatom koji se na zgradi provodi, a rezultat je dugotrajne pripreme i dogovora kako na razini Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, tako i raznih stručnih povjerenstava i dogovora s predstavnicima Europske komisije. U kuloarima se najavljuje i dentičan uvjet i za obiteljske kuće, što je i sasvim logičan slijed. Upravo je i teško zamisliti da bi ovaj uvjet kod obiteljskih kuća bio drugačije postavljen.

Obzirom da postoji veliki interes građana za zamjenom stolarije kao prvom mjerom, često i jedinom u fokusu interesa zbog nedostatnih financijskih sredstava za cjelovitom obnovom, u prethodnoj analizi smo procjenjivali postignute uštede na obiteljskim kućama podijeljenim u tipične skupine.

Sada ćemo provesti sličnu analizu, a obiteljske kuće koje analiziramo podijelili smo u tri tipične skupine:

  1. Prizemnice
  2. Kuće s potkrovljem
  3. Katnice

 

Kod svakog tipa kuće analizirali smo po 10 kuća te ocjenjivali postignuća toplinskim izoliranjem stropa, vanjskih zidova i promjenom vanjske stolarije, sve u skladu s uvjetima koje je FZOEU postavio za toplinsku zaštitu po pojedinim građevinskim elementima.

Kuće koje se analiziraju su prije obnove imale dotrajalu drvenu stolariju s IZO staklima ili doprozornike s dva obična stakla, vanjske zidove s punim opekama ili šupljim blok opekama debljine 24 cm ili 29 cm bez toplinske izolacije, jednostrano ili dvostrano ožbukane te fert strop (tzv. monta strop)  ili drvene grednike (tzv. štukaturu) bez toplinske izolacije.  Kod kuća s potkrovljem, gotovo su sve imale u stopu (kosom krovu) toplinsku izolaciju od 10 cm mineralne vune tako da se mora upravo o toj činjenici voditi računa.

Međutim, ovaj put smo proračunavali efekte koji se postižu zamjenom vanjske stolarije i toplinskim izoliranjem stropova.

Rezultati su prikazani tablično:

tablica-ustede-stolarija

 

Što su pokazali rezultati?

Najmanja ušteda energije, kako relativno, tako i apsolutno se postigla kod obiteljskih kuća s potkrovljem. U uvodu smo naglasili da je tipično za kuće s potkrovljem da kod njih već postoji određena toplinska izolacija i to najčešće u obliku 10 cm mineralne vune. Upravo su zbog toga rezultati koji se postižu kod ovakvih kuća najslabiji. Podsjetimo se da se upravo kod ovog tipa kuće postizala najveća ušteda samo zamjenom vanjske stolarije. Poboljšavanjem toplinske izolacije kosih krovova, gubici su se malo smanjili, ali bez bitnog značaja na ukupni rezultat.

Najbolji relativni rezultati su se postigli kod prizemnica. Pri tome nemojmo zaboraviti da su ovih kuća stropovi upravo one površine korisnog prostora koji ima i kuća u cijelosti. Iako se kod prosječne prizemnice nije postigla ušteda veća od 50 %, obzirom da je prosjek preko 40%, sigurno je da će kod nekih kuća ušteda biti i veća od 50%. U pravilu se to događa kod kuća koje imaju kvadratičan tlocrt te nešto povoljini faktor oblika. Uštedu od 50 % teže je postići kod starijih tipičnih slavonskih kuća koje su izduženog oblika, lošijeg faktora oblika i stropom na koje je položena zemlja kao toplinski izolator. Novije prizemnice u pravilu izgrađene 70- tih i 80-tih godina, mogu ispuniti uvjet od 50% ušteđene energije.

Kod katnica se ne postiže ušteda od 50 % energije zamjenom vanjske stolarije i toplinskim izoliranjem stropa, ali ni tu ne treba biti isključiv. Iako su rijetke, postoje mogućnosti i za postizanje uštede od 50% kod nekih katnica zamjenom vanjske stolarije i toplinskim izoliranjem stropa, što će ovisiti o strukturi građevinskih elemenata preko kojih se gubi toplinska energija.

Primjetno je i da je u svim slučajevima došlo do pomicanja za najmanje jedan energetski razred, odnosno za dva kod prizemnica.

 

Poruka zainteresiranima za zamjenu vanjske stolarije

Ova kratka analiza pokazala je da oni sugrađani koji žele zamijeniti vanjsku stolariju, a nemaju dovoljno financijskih sredstava da uđu u cjelovitu energetsku obnovu kuće ne moraju unaprijed odustati. Postoje mogućnosti kombiniranja s toplinskom izolacijom stropa s čime se može postići i ušteda od preko 50% energije. Pri tome se mora biti svjestan da je upravo toplinsko izoliranje stropa najjeftija i najefikasnija mogućnost smanjenja toplinskih gubitaka, odnosno najpovoljnija mogućnost štednje.

Preostale su i druge mogućnosti kombiniranja radova na energetskoj obnovi, primjerice postavljanje nove toplinsko izolacijske fasade u kombinaciji s toplinskim izoliranjem stropa ili zamjenom vanjske stolarije.

O rezultatima takvih zahvata više ćemo objaviti u slijedećem blogu.

Svi koji imaju bilo kakvih pitanja neka nam se slobodno jave.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s